Ik ben geboren op donderdag 18 november 1943 in IJmuiden aan de Ruiterstraat 98 als kind van Jan Smit en Aaltje Bal. Mijn ouders waren in mei 1942, midden in de 2e wereldoorlog dus, getrouwd.

Mijn vader werkte in die periode (gedwongen door de Duitsers) bij de Mekog (Hoogovens) in een buitengewoon stoffige en ongezonde omgeving. Dat is later waarschijnlijk de oorzaak geweest van zijn longziekte (emfyzeem).

Nadat er in de fabriek sabotage gepleegd was (en de daders uiteraard niet gevonden konden worden) werden 10 willekeurige collega's uit zijn directe omgeving zonder proces gefusilleerd.

Dat was voor mijn vader de directe aanleiding om voor de rest van de oorlog onder te duiken. Met z'n 3-en vertrokken we richting Amsterdam-Noord waar we tot een paar maanden na de oorlog gewoond hebben. Op 2 kamertjes samen met oom Jaap en tante Dik, die zelf nog geen kinderen hadden.

Het moet afgezien van de angst opgepakt te worden, voor mijn ouders geen makkelijke tijd geweest zijn. Met 5 personen op een kleine etagewoning met maar 2 kamers op een drukke plek in Amsterdam-Noord. 

In september 1945 werd mijn zus Jannie geboren en omstreeks die tijd zijn we ook verhuisd naar een tijdelijke behuizing in een villa in Bloemendaal. Ik weet niet precies hoelang we daar gewoond hebben, maar niet al te lang daarna zijn we verhuisd naar een noodwoning in Velsen-Noord.

Ons huisje stond aan de Westerstraat met direct erachter de elektriciteitscentrale van de PEN. Aan het eind van de straat liep de spoorbaan naar de Hoogovens. Direct achter de spoorbaan, die over een dijk liep, lag het Noordzeekanaal. Dus ook alle scheepvaart (in ieder geval de grote zeeschepen) kon je goed zien voorbij varen. Mijn ouders waren dolblij eindelijk weer een eigen plekje te hebben.

Over Jan vanaf 1943 deel2