Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentautosender has a deprecated constructor in /mnt/web007/c3/59/54312559/htdocs/smitsite/plugins/content/autosender/autosender.php on line 12  Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /mnt/web007/c3/59/54312559/htdocs/smitsite/plugins/content/mp3browser/getid3/getid3/getid3.php on line 385 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /mnt/web007/c3/59/54312559/htdocs/smitsite/plugins/content/mp3browser/getid3/getid3/getid3.php on line 386

In het vorige deel ben ik geëindigd met onze verhuizing naar Velsen-Noord. Daar hebben we grofweg gewoond in de periode van mijn 4e tot bijna mijn 6e verjaardag.

In die tijd ben ik ook voor het eerst naar de kleuterschool gegaan. Ik kan me niet goed herinneren op welke kleuterschool ik gezeten heb, ik denk dat het de Da Costa school is geweest. Wat ik me nog wel herinner is: De zandbak was net een kippenhok. Er zat gaas omheen en een dak erboven. Ik vond het fijn om daar te spelen.

Wat me in die periode ook heel erg fascineerde was het dagelijks rangeren van de Hoogovens stoomlocomotieven. De geluiden erbij en de kracht die het uitstraalde fscineerde me toen al.

Maar ook was het natuurlijk heel leuk om de grote zeeschepen te zien voorbijvaren! Bovendien woonden we ook niet ver bij de spoorbrug vandaan.

Hier passeert m.s. Oranjestad van de KNSM de spoorbrug. Rechts het bootje van Donkersloot

Van buren en/of vrienden kan ik me in die periode niets herinneren. Het was ondanks de primitieve omstandigheden een mooie tijd. Voor mijn vader was het denk ik anders, hij had  graag weer willen gaan varen. Waarom dat niet doorgegaan is weet ik niet precies, maar ik heb het vermoeden dat mijn moeder dat geen prettig idee vond.

Hij heeft in die tijd nog wel een paar pogingen gedaan, o.a. bij het loodswezen (14 dagen werken, 14 dagen vrij), maar dat beviel hem helemaal niet.

In 1950, het jaar dat mijn jongste zus Truus geboren werd, verhuisden we naar de Kalverstraat 14 in IJmuiden-Oost, een grote verandering zoals je verderop kunt lezen.

Vervolg: Over Jan vanaf 1950